Szigeti & Korán

Elektronikus ügyintézés: januártól csak a Cégkapun át

2017.10.31.

A NAV 2018 első félévében még elfogadja az Ügyfélkapun keresztül benyújtott dokumentumot, de arra is lehetőség lesz, hogy a küldeményt a Cégkapun adjuk be.

A gazdálkodó társaságok 2018.01.01-től csak a Cégkapu elektronikus rendszerén keresztül tarthatnak kapcsolatot az elektronikus ügyintézést biztosító szervezetekkel. Lehetőség lesz több munkatársnak is jogosultságot adni az ügyintézéshez, de a cég megbízhat külső felet (pl. könyvelőirodát) is a feladattal. Augusztus 31-ig kellett regisztrálniuk a gazdálkodóknak a Cégkapu szolgáltatásra, de a határidőt kitolták december 31-re, így év végéig még lehetőség nyílik a pótlólagos regisztrációra.

Január 1-től az elektronikus közigazgatásban nemcsak a Cégkapu indul el, hanem ügyfeleknek szóló "e-papír" szolgáltatást is a jelenleginél sokkal több szervezet biztosítja majd, melynek keretében a hitelesen eljuttatott küldeményt a címzett köteles fogadni, és arra válaszolni.

Az adóhatóság 2018 első félévében még elfogadja az Ügyfélkapun benyújtott dokumentumot, ugyanakkor lehetőség lesz a Cégkapun beadni a küldeményt.

A Cégkapu és az Ügyfélkapu egyazon felületen lesz elérhető. Belépést követően kiválasztható, hogy milyen minőségben, magánszemélyként vagy cég nevében kíván ügyet intézni.

A 2018.01.01-jei éles indulást megelőzően, december elejétől tesztelésre lesz lehetőség, emellett a magyarorszag.hu oldalon oktatási segédanyag is elérhető lesz.