Szigeti & Korán

Közigazgatási illeték- és díjmentességek március 1-től

2017.02.27.

Több közigazgatási illeték és igazságszolgáltatási díj szűnik meg március 1-től - itt a lista!

2017. március 1-től illetékmentes az egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság cégbírósági bejegyzése. Nem kell megfizetni továbbá a bejegyzéshez kapcsolódó közzétételi költségtérítést sem. Új vállalkozás indításánál ez nagy könnyítés, hiszen ezek az illetékek korábban 5.000 Ft-tól akár 50.000 Ft-ig terjedhettek. Mentesül az illeték megfizetése alól az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról kiállított hatósági bizonyítvány (eddig 3.000 Ft volt a díja).

A családi otthonteremtési támogatás igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítése miatt nem kell fizetni a jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállításáért. Március 1-től nem kell illetéket fizetni az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért (állampolgársági iratok kiállítása, iskolai bizonyítványok másolata, stb.), a 65 évnél idősebbeknek pedig az útlevél kiváltásáért.

Megszűnik a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatosan eddig fizetendő 3.000 Ft-os illeték is. Így ezentúl nem kell már fizetni azért, hogy valaki nyilatkozzon, ha a tulajdonában lévő ingatlanba szeretne befogadni valakit. Megszűnik továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó illeték.

Az építésügyi eljárási szabályokkal összefüggésben is több illeték csökken vagy megszűnik. A hatósági bizonyítvány kiadása mindössze 3.000 Ft lesz, a nem hiteles elektronikus tulajdoni lap másolatát pedig évente kétszer díjmentesen ki lehet kérni. A szétaprózott termőföldek egyesítése miatt nem kell márciustól már a telekalakítási eljárás 14.000 Ft-os díját sem fizetni. Illetékmentessé válik az öntözési berendezések engedélyezésének eljárása és a közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése.

A módosítás érinti az igazságszolgáltatást is: a jövőben nem kell díjat fizetni az igazságügyi szakértői névjegyzékbe történő bejegyzés és a szakterület kiterjesztése esetén.