Szigeti & Korán

Megszavazott adócsomag 2017-re

2016.11.23.

Az Országgyűlés 11.22-én megszavazta a 2017-es adócsomagot, amelynek legfontosabb elemei: nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, az áfában emelkedik az alanyi mentesség értékhatára, változnak a béren kívüli juttatások szabályai és egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is.

  • Jövőre a kétszeresére - 6 millióról 12 millió forintra - nő a kata bevételi határa. E jelenleg is népszerű adózási módot eddig több mint 160 ezren választották, az értékhatár felemelésének köszönhetően azonban jövőre még többeknek biztosíthat jelentős adómegtakarítást, egyszerűbb könyvvezetést és kevesebb adminisztrációt. 
  • Az áfa törvény legfontosabb változása, hogy az alanyi mentesség értékhatára 6 millióról 8 millió forintra emelkedik. Ez nem csak adómegtakarítást, hanem jelentős adminisztráció csökkentést is hozhat. 
  • A jövő évi béren kívüli juttatási rendszerben csak két elem lesz kedvezményes adózású: a SZÉP-kártya  és évente legfeljebb 100 000 forint készpénz, amit a munkáltató adhat a dolgozójának. A többi, korábban kedvezményes adózású elem (pl. Erzsébet utalvány) közterhe viszont jelentősen emelkedik.
  • Bővül az adómentes juttatások köre: eddig csak a bölcsődei ellátást támogathatta a munkáltató adómentesen, ezt most kiterjesztik az állami, vagy magán óvodai ellátásra, valamint a kisgyermek ottani étkezésére is. 
  • Szintén adómentes juttatás lesz a lakhatási támogatás, ennek mértéke az első évben a minimálbér 40 %-a lehet, a második-negyedik évben 25 %, az ötödik évtől pedig 15 %. 
  • A munkába járás költségéhez nagyobb mértékben járulhat hozzá a munkáltató: az eddigi 9 Ft/km helyett 15 Ft-ot adhat adómentesen a munkavállalónak.
  • Egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is. Jövőre nem kell a kamatjövedelem után 6 %-os mértékű eho-t fizetni. Az eddig, a különböző jövedelmeket terhelő öt kulcsot (6, 14, 15, 20, 27) tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, csak a 14 és a 27 százalékos mérték marad fenn. 
  • A korai fázisú vállalkozásba (startup cégbe) fektető vállalkozásokat adókedvezmény segíti, amivel mintegy 40-60 milliárd forintnyi tőkéhez juthatnak a kezdő innovatív vállalkozások. A kedvezményt a befektetés évében és az azt követő három évben lehet igénybe venni, évente 20 millió forintig. 
  • Jövőre a NAV készíti el azoknak a magánszemélyeknek az szja bevallását, akik nem kértek munkáltatói adómegállapítást vagy azt a munkáltató nem vállalta. Az adóhivatal az adóbevallási tervezetet március 15-ig teszi közzé az ügyfélkapu használatával egy erre a célra létrehozott elektronikus felületen.